Audi A7 Hydrogen

Vodonik je uvek bio odlična alternativa fosilnim gorivima pa zato ne čudi razvoj automobila sa gorivim ćelijama čiji je nusprodukt čista voda. Do sada je BMW napravio odlučne korake napred što je nateralo Mercedes i Audi da krenu sličnim putem.

Najveći nedostatak, odnosno kočnica razvoja, jeste slaba mreža stanica gde bi automobili mogli da se snabdevaju vodonikom. Po tom pitanju prednjači Kalifornija čija vlast snažno stimuliše kupovinu ekološki podobnih vozila.

Britanski Autocar je sada najavio i skori početak testiranja Audijeve interpretacije automobila sa gorivim ćelijama. Prve vožnje u realnim uslovima saobraćaja će početi u avgustu ove godine. Na osnovu prikupljene baze podataka dobiće se smernice za dalji razvoj čiji je konačni cilj serijska proizvodnja.

Ovo je samo još jedan korak koncerna VW ka proizvodnji ekološki podobnih vozila. Podsećanja radi, u serijsku proizvodnju ulazi zanimljivi XL1 koji koristi dizel i elektromotor. Pod VW znakom dolazi i Jetta Hybrid ispod čije se haube nalazi benzinski i dizel motor. Naravno, ne nedostaje ni EV prototipova za čiji se pogon se koristi isključivo uskladištena električna energija.

Izvor: Auti.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs / Audi

Ostavite komentar