August Horch pionir u konstruisanju automobila

Avgust Horh (August Horch) rođen je 12. oktobra 1868. u Viningenu na Mozelu (Winningen an der Mosel) kao sin kovača. Posle studija na Tehnikumu u Mitvajdi (Mittweida) Horh se 1896. pridružio Karlu Bencu (Carl Benz) u Manhajmu (Mannheim), gde je do 1899. radio kao direktor odeljenja za proizvodnju motornih vozila i aktivno učestvovao i oblikovao sam početak konstruisanja automobila.

Osamostalio se 1899. otvaranjem male radnje za popravku motornih vozila u Kelnu (Köln). Godine 1901. konstruisao je svoj prvi sopstveni automobil. Godine 1902. preselio je preduzeće u Rajhenbah (Reichenbach) u Fogtlandu (Vogtland), da bi dve godine kasnije za sedište firme Horch Werke definitivno izabrao Cvikau (Zwickau).

Drugi pogon za proizvodnju automobila 
Avgust Horh je 1909. nakon nesuglasica napustio preduzeće koje je osnovao i nekoliko nedelja posle toga osnovao drugo preduzeće za proizvodnju automobila kome je 1910. dao naziv Audi, prema latinskom prevodu svoga prezimena. Godine 1920. dao je ostavku na mesto u upravnom odboru Audiwerke AG, kako bi nadalje bio aktivan kao veštak i stručnjak u oblasti tehnike motornih vozila. Osnivanjem kompanije Auto Union AG juna 1932. Avgust Horh je postavljen za upravnika nadzornog odbora koncerna. Dana 3. februara 1951. Avgust Horh je preminuo u Minhbergu, pokrajina Oberfranken.

 

Kamen temeljac marke August Horch i Audi

AUDI AG se osvrće na uzbudljiv i raznolik istorijat – njegova tradicija u proizvodnji automobila i motora seže unzad do 19. veka. Početno mesto u istoriji pripada Avgustu Horhu, jednom od nemačkih inženjera pionira u proizvodnji automobila.


Kao apsolvent tehnike u saksonskom mestu Mitvajdi (Mittweida), najpre je radio kao konstruktor motora, kasnije kao rukovodilac odeljenja za proizvodnju motora kod Karla Benca (Carl Benz) u Manhajmu (Mannheim). Godine 1899. se osamostalio i 14. novembra iste godine u Kelnu (Köln)osnovao kompaniju Horch & Cie. Motorwagen Werke.Godine 1902. Horh je stigao u Saksoniju, prvo u Rajhenbah (Reichenbach) i 1904. u Cvikau (Zwickau), gde je firma preimenovana u akcionarsko društvo. Zbog razlika u upravnom i nadzornom odboru Avgust Horh je 1909. napustio preduzeće. Međutim, odmah nakon toga osnovao je u Cvikauu još jednu firmu za proizvodnju automobila. Pošto je njegovo ime već bilo upotrebljeno i zaštićeno kao robna marka, kao novo ime firme izabrao je latinski prevod svoga prezimena: tako je „horch! postalo „audi!“ Ideja o upotrebi latinskog imperativa nemačke reči „höre – horch“ (slušaj – osluškuj) došla je od sina jednog poslovnog prijatelja Avgusta Horha koji se kao učenik latinskog ujključio u potragu za novim nazivom firme. U vremenu koje je dolazilo Avgust Horh je svoju korespondenciju potpisivao sa „Vaš Audi-Horch“. U decembru 1914. firma Audi Automobilwerke GmbH je postala akcionarsko društvo.