Audi E-tron S Sportback 2021

Šta je to?
U ranim fazama ove nove ere električnog automobila, toliko se govori o brojevima i o tome koliko su veliki. Doseg, veličina baterije, nivo snage i obrtnog momenta, cena … Sada je Audi svom novom E-tron S Sportback dodao još jedan veći broj: treći električni motor.

Novi automobil, lansiran istovremeno sa novom S verzijom postojećeg E-trona, dodaje jedan dodatni motor u odnosu na E-tron 55 Sportback koji se nalazi ispod njega u opsegu.

U E-tron S Sportback, veliki električni motor pokreće prednju osovinu, a pozadi su dvostruko manji motori, omogućavajući vektorizaciju obrtnog momenta i potpuno promenljivu raspodelu obrtnog momenta između zadnjih točkova za obećani porast okretnosti.

Prisustvo tri motora, naravno, znači obilje snage i obrtnog momenta: 429bhp i 596lb ft sve u, ili 496bhp i moćnih 718lb ft u overboost funkciji u režimu Sport.

Ovakve pozamašne rezerve zahtevaju podjednako veliku bateriju za crpanje energije. U slučaju E-tron S Sportback radi se o litijum-jonskoj bateriji od 95kVh koja je dobra za tipičnih 226 milja.

Kako je to?
Nova dvomotorna zadnja osovina u modelu E-tron S Sportback ostavila nam je ogroman osmeh na licu kada smo pre nešto manje od godinu dana vozili prototipsku verziju na nemačkoj test stazi, pronašavši kupe-SUV koji bi na zahtev mogao da prevrne podešavanje podešavanja i u pravom režimu vožnje.

U svojoj literaturi za štampu koja prati E-tron S Sporback, Audi hrabro govori o sistemu kao „Rukovanje 2.0“. Efikasno oponaša mehanički diferencijal, mada onaj koji deluje mnogo brže i sa daleko većom kontrolom.

Povratak u Blighti, dosadnog, vlažnog zaključanog januarskog dana na putevima ograničenim na 60 km / h, nije bilo, naravno, takvih bočnih ludorija, niti bilo kakvih otkrića o novom rejtingu upravljanja. Umesto toga, sve je izgledalo slično E-tronovima koje smo ranije vozili.

To nije loše, pamet. Bilo koji E-tron je brz i krajnje dorađen, ako nema stvarnog učešća vozača. Tako je i ovde. U stvarnim uslovima dobici u upravljanju osećaju se marginalno, ali su očigledni. Nećete trgovati svojim Porscheom 911, ali bićete impresionirani nivoima prianjanja i koliko se E-tron S Sportback oštro okreće u zavoje.

Šta sportsko pozicioniranje i S tretman takođe donose sa sobom – veliki 21-inčni aluminijumski točkovi, čvršća melodija vešanja – zapravo umanjuju ono neverovatno usavršavanje koje su E-tronovi isporučili. Koliko god trik bila zadnja osovina, ona ne može da prikrije masu od 2,5 tone veću od E-tron S Sportback.

Ta težina, sa tim legurama i tom melodijom vešanja, čini automobil koji je prilično glomazan i nesređen na bilo čemu osim na brzim, tekućim A-putevima ili autoputevima. U svim ostalim vremenima svesni ste koliko je velik i težak.

Nosite ga na autoputu, a spokoj ostalih E-tronova se vraća. Klizi u gotovo tišini i dostiže nivo usavršavanja Bentlei-a. Ovde ta težina nije faktor; to je pomoć, ako je išta, u tome da se automobil oseća tako sigurno, usađeno i udobno.

Ravne performanse su jednako brze kao što smo i očekivali od EV-a ove veličine i težine – razmislite o brzinama brzine sa pogonom na sva četiri točka, a ne o Porsche Taicanu. U međuvremenu, efikasnost je u proseku iznosila dve milje po kVh tokom našeg testa mešovitih puteva. Navedeni upotrebljivi kapacitet baterije od 86kVh (zapamtite, glavni kapacitet baterije je jedno, navedena upotrebljiva brojka drugo, manja stvar) bi u hladnom vremenu donekle razočarao domet od 172 milje.

Svaka od tih milja između punjenja uživaće u unutrašnjosti koja curi kvalitetom i tehničkom sofisticiranošću. Sve je radost za interakciju. Prekidači i dugmad se osećaju taktilno, haptične povratne informacije ekrana su lepo ocenjene, a oštrina grafike čini displeje prijatnim za gledanje. Puno se toga događa, pazite, ali čak i nakon otprilike 100 milja na putu, kontrole intuitivno dolaze u ruke.


Da li da ga kupim?
Dobro je poznato da se performansni automobili, dok se voze na putu, voze do sada u granicama svojih granica, ali da biste ih iskusili u najboljem izdanju, možete najviše odvesti na stazu. Tačno tamo gde biste ikada odveli E-tron S Sportback da biste iskusili njegov bočni zabavni komad, ne znam.

Možda nije stvar u tome. Mnogim proizvodima je privlačno znati što su sposobni za nešto, umesto da to zaista učine. (Line Lock mod u Ford Mustangu za izgaranja, bilo ko?)

Dakle, u E-tron S Sportback, Audi treba pohvaliti za tehnička dostignuća, a ne pohvaliti ga zbog pronalaska nove vrste vozačkog automobila. Realnost je da će dvomotorni E-tron 55 Sportback većini vremena odgovarati većini kupaca. Mi ostali nestrpljivo očekujemo ovu trik osovinu u manjem, lakšem Audiju performansi.