DTM: Frajns prvi u petostrukoj pobedi Audija na Nirburgringu

Holandski trkač Robin Frajns slavio je u drugoj DTM trci na Nirburgringu, ispred svojih Audi kolega Renea Rasta i Majka Rokenfelera, prenosi Serbiaring.

U kvalifikacijama koje su vožene jutros, svih šest fabričkih vozača Audija su se kvalifikovali na prvih šest startnih pozicija.

Niko Miler je nastavio u jučerašnjem maniru i ponovo je postavio najbrže vreme, pa je startovao sa pol-pozicije. Frajns je bio drugi i ispred aktuelnog šampiona Renea Rasta. Iza njih, na startu su se poređali Rokenfeler, Loik Dival i Džejmi Grin, dok je najbolje plasirani BMW vozač bio Šeldon van der Linde koji je krenuo sa sedme pozicije.

Miler je odlično startovao i održao se na prvom mestu, dok se Frajns odbranio od Rasta, a Dival je ponovo bio pod istragom, ovoga puta zbog preranog starta, ali nije kažnjen. Nakon dva kruga, Miler je imao prednost od jedne sekunde u odnosu na Frajnsa, dok je Rast bio dodatne dve sekunde iza Holanđanina.

BMW vozač Lukas Auer prvi je otišao na promenu guma, u 5. krugu. Krug kasnije je isto učinio klijentski trkač Audija, Fabio Šerer, nakon krupnijeg silaska sa staze i prolaska kroz šljunak. Dival je u 9. krugu bio prvi od vodećih koji je menjao gume, a u isto vreme je garažu posetio i Van der Linde. Miler i Rast otišli su na promenu guma u 11. krugu, zbog čega je Frajns preuzeo lidersku poziciju. Rastov pitstop trajao je dugačkih 8,4 sekunde, zbog čega je na izlazu iz pitlejna morao da se brani od Rokenfelera, u čemu je bio uspešan.

U dvomeču BMW vozača, Timo Glok je pretekao Filipa Enga za 12. poziciju na početku 14. kruga, dok je na kraju istog kruga, njihov kolega Robert Kubica obavio redovan boks. Poljak je startovao sa devete pozicije i imao je odličan tempo u prvom delu trke. Frajns je zahvaljujući odličnom ritmu sustigao Milera u 17. krugu, pretekao je svog timskog kolegu u pretposlednjoj šikani i poveo trku. Na kraju tog kruga, Džejmi Grin je obavio svoju promenu guma, čime su zaključeni obavezni odlasci u boks.

Harison Njui je kažnjen zbog vožnje van granica staze i tokom svoje promene guma, u 15. krugu, odradio je kaznu “stani-kreni” od 5 sekundi. Frajns je na početku 20. kruga imao 2.9 sekundi prednosti u odnosu na Milera i ta razlika je nastavila da raste.

Glok je redom gubio pozicije od Aberdina, Grina i Enga i pao je na 12. mesto. U 25. krugu, Rast je sustigao Milera i otvorila se borba za drugu poziciju. U narednom krugu, aktuelni DTM šampion pretekao je lidera u generalnom u prvoj krivini.

Miler je pojačao tempo i pokušao da preotme drugo mesto Rastu, ali je ponovo počeo da gubi tempo i sustigli su ga Rokenfeler i Dival. Grin je pokušao da pretekne Aberdina u 27. krugu, taj duel se završio međusobnim kontaktom – obojica su između njih dvojice i bili su primorani da skrate krivinu i prođu kroz travu, a Aberdin je opomenut zbog incidenta. Na početku pretposlednjeg kruga, Miler je izgubio treće mesto od Rokenfelera u prvoj krivini, a u poslednjoj krivini, Dival je takođe pretekao Milera, pa je Švajcarac ušao u poslednji krug kao petoplasirani.

Frajns je došao do svoje druge pobede u šampionatu, ispred Rasta i Rokenfelera. Dival je svoj “audi RS5 DTM” dovezao do četvrtog mesta, ispred Milera, dok je najbolje plasirani BMW ostao Šeldon van der Linde, na cilju šesti. Grin se domogao sedme pozicije za Audi, dok su piloti “BMW-a M4 DTM” Aberdin, Marko Vitman i Eng kompletirali poredak prvih deset.

Nakon pete runde DTM šampionata, Miler je i dalje vodeći sa 205 poena, dok mu se Frajns primakao i sada ima 176 poena. Rast je treći sa 159 poena, ispred Divala koji ima 85 i Rokenfelera koji je osvojio 79 poena.

Nemačka premijum turing serija nastavlja takmičenje već sledećeg vikenda kada će se voziti kraćom, sprint konfiguracijom Nirburgringa.

Izvor: Serbiaring.com