Novi Audi R8 stiže 2014./2015. godine

Šef Audijevog odeljenja za razvoj, Ulrich Hackenberg, u svom poslednjem intervjuu je objavio nekoliko detalja o sledećoj generaciji modela R8 čija će proizvodnja početi 2014, a na tržište stiže 2015.

Pre svega, Hackenberg je rekao da će novitet biti lakši i čvršći od prethodnika zahvaljujući upotrebi novog prostornog okvira od aluminijuma i ugljeničnih vlakana. Iako se tu neće raditi o velikom smanjenju mase u odnosu na sadašnji aluminijumski okvir, vredi pomenuti da će se „uštedeti“ otprilike 60-ak kilograma.

Dalje, Hackenberg tvrdi da će se novi R8 i naslednik Lamborghinijevog Gallarda značajno razlikovati prema iskustvu vožnje, iako će se raditi o modelima koji će deliti veliki broj zajedničkih komponenti.

Hackenberg nije hteo da ulazi u detalje vezane uz pogonski sklop, ali raniji izveštaji govore da će ovaj model pokretati već poznati 4,2 litarski V8 snage oko 335 kW, odnosno 455KS i 5,2 litarski V10 snage oko 425 kW, odnosno 577KS. Takođe, nije poznato da li će u novom modelu biti dostupan ručni menjač jer je verovatnije da će kupcima biti ponuđen samo automatski S-Tronic prenos sa dvostrukim kvačilom.

Premijera novog R8 će se održati u prvoj polovini sledeće godine, a proizvodnja će biti poverena novim Audijevim pogonima u Neckarsulmu, u Nemačkoj. Naravno, na tržištu će se pojaviti Coupe i Spyder verzije.

Izvor: Autonet.hr

Renderi: arhiva Autoblog.rs / Sebastian Kunz

Ostavite komentar