Audi želi dvanaestu pobedu na Le Mansu

Audi će na devedesetom izdanju legendarne trke 24 sata Le Mansa, koja startuje 22. juna u 15 sati, nastupiti petnaesti put. Nakon dosadašnjih jedanaest pobeda na francuskom klasiku, ambicije nemačke ekipe se ne smanjuju.

Izgleda da se u Audiju neće smiriti dok ne (pre)stignu Porsche po ukupnom broju pobeda na Le Mansu. Naredne godine ćemo videti šta će na sve to reći iz Porschea koji se vraća na Le Mans. Do tada, svi se slažu u jednom: za nekoliko dana 24 sata Le Mansa biće poprište žestokog okršaja Audija i Toyote.

Startni broj 1 na LMP1 Audiju R18 e-tron quattro pripada posadi Marcel Fässler/André Lotterer/Benoit Tréluyer (Švajcarska/Nemačka/Francuska). Ako i ovaj put dođu do pobede, tri vozača že moći da se pohvale da su na čuvenoj stazi La Sarthe ostvarili ‘hat-trick’ , što je pre njih uspela da ostvari Audijeva posada Frank Biela/Emanuele Pirro/Tom Kristensen (Nemačka/Italija/Danska) nastupima 2000., 2001. i 2002. godine.

Apsolutni rekorder po broju pobeda na Le Mansu (8) je Danac Tom Kristensen koji zasluženo nosi nadimak ‘Mister Le Mans’. Kristensen očekuje da će na ovogodišnjem nastupu, zajedno sa Loic Duvalom (Francuska) i Allanom McNishom (Velika Britanija) opet biti u prilici da se bori za najviši podijum. Duval je inače zamenio Italijana Rinalda Capella koji je nakon prošlogodišnje trke najavio svoje povlačenje.

Da trio sa startnim brojem 2 odlično funkcioniše najbolje je pokazala pobeda na Silverstonu, uvodnoj trci ovogodišnjeg Svetskog šampionata izdržljivosti (World Endurance Championship).

Slično razmišlja i posada Audija sa startnim brojem 3. Iskusni Marc Gené (Španija) pobedio je iza upravljača Peugeota na Le Mansu 2009. Oliver Jarvis (Velika Britanija) stigao je do podijuma prošle godine, a pored toga je pobedio i na trci 12 sati Sebringa (USA). Treći vozač Lucas di Grassi (Brazil) ove godine je premijerno na Le Mansu. Iako najneiskusniji, di Grassi se uveliko može osloniti na pomoć i iskustvo svojih timskih kolega iza kojih je čak 17 pobeda na Le Mansu.

Harizmatični šef Audi Motorsporta, Dr. Wolfgang Ullrich, zajedno sa ostatkom ekipe, dali su sve od sebe da se sa tehničke strane maksimalno pripreme za najtežu trku na svetu. Faktički nema segmenta gde Audijev LMP1 nije unapređen. Posebno za Le Mans, Audi R18 e-tron quattro je dobio dodatno optimizovanu aerodinamiku. Velika pomoć vozačima, kad Le Mans utone u mrkli mrak, biće izuzetno efikasna LED svetla i veliki AMOLED display u kokpitu koji zamenjuje klasične retrovizore.

Trenutni rezultat između ljutih rivala Audija i Toyote u šampionatu je 5:3, uz činjenicu da Toyota ove godine nije uspela završiti trku ispred Audija. U vazduhu ostaje pitanje koliko je ko uradio da ove godine osvoji Le Mans. Toyoti ide u prilog činjenica da su dizelski motori koji pokreću Audije od januara podvrgnuti ograničenjima kojima se njihove ukupne performanse umanjuju za oko 7 posto, a za 5 litara je smanjena i zapremina Audijevih rezervoara za gorivo.

“Le Mans će ovaj put za nas biti poseban izazov. Verujem da je tim uspeo da se prilagodi novim pravilima. Afirmativno je što smo u prethodnom periodu pokazali efikasnost i snagu. Da bi na kraju bili ispred Toyote moraćemo vreme provedeno u boksu smanjiti na minimum, što je u stvari jedini način na koji možemo kompenzovati ograničenja koja su određena za dizel motore. U svakom slučaju nadam se da će publika ove godine uživati u velikom dvoboju za konačnu pobedu“, rekao je Dr. Wolfgang Ullrich.

“Kako sada stvari stoje, na ovogodišnjem izdanju Le Mansa nema favorita, što me iskreno raduje zbog publike. Znamo naša vremena po krugu, ali ćemo zbog novih pravila tek tokom trke saznati gde smo u odnosu na Toyotu. Prema tome ćemo postaviti našu strategiju. U svakom slučaju očekujem žestoku borbu”, kaže Ralf Jüttner, tehnički direktor Audi Sport Team Joest.

Pobednici 24 sata Le Mansa od 2000. godine:

2000. Biela/Kristensen/Pirro (Audi)

2001. Biela/Kristensen/Pirro (Audi)

2002. Biela/Kristensen/Pirro (Audi)

2003. Capello/Kristensen/Smith (Bentley)

2004. Ara/Capello/Kristensen (Audi)

2005. Kristensen/Lehto/Werner (Audi)

2006. Biela/Pirro/Werner (Audi)

2007. Biela/Pirro/Werner (Audi)

2008. Capello/Kristensen/McNish (Audi)

2009. Brabham/Gené/Wurz (Peugeot)

2010. Bernhard/Dumas/Rockenfeller (Audi)

2011. Fässler/Lotterer/Tréluyer (Audi)

2012. Fässler/Lotterer/Tréluyer (Audi)

Izvor: Klix.ba / Audi

Ostavite komentar