Audi RS5 spreman za Pikes Peak 2012 (+ video)

Legendarna brdska trka Pikes Peak International Hill Climb je pred nama, a svi takmičari jedva čekaju da krenu u pohod na poznati planinski vrh u američkoj saveznoj državi Kolorado. Audi je spreman sa svojim „bolidom“ – Audijem RS5.

90-ta brdska trka Pikes Peak na rasporedu je u nedelju 12. avgusta. Audi je pripremio model RS5, koji pokreće 4,2 litarski V8 motor sa 450 KS koje šalje preko sedmostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom na sva četiri točka.

Inače, istorija uspešnih brdskih trka za Audi je počela sa modelom Audi Sport Quattro S1 za čijim se volanom našao legendarni Walter Röhrl. Nemac je dva puta bio svetski šampion u reliju i mada ima „samo“ 14 pobeda, treba imati na umu da se nekada vozilo po pet ili šest relija u jednoj godini. Vozeći Audi Sport Quattro S1 sa okruglo 600 KS, Röhrl je 1987. odvezao Pikes Peak za 10:48 min. Naravno, poslednjih godina vremena Pikes Peaka su se drastično smanjila, a razlog tome je što je većina staze asfaltirana dok su Rohrl i društvo to radili na blatu, šljunku i pesku.

Zanimljiv je i podatak da Audi nije u Pikes Peak trci učestvovao još od 2001. godine.

Izvor: Presretac.com

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=x_Mk3IwEBiY[/embedyt]

Ostavite komentar