Audi ponovo pobedio na 24 časa Le Mana

Posada Audija sa brojem jedan trijumfovala je na 80. izdanju legendarne trke izdržljivosti „24 časa Le Mana“.

 

11. trijumf u poslednjih 13 godina nemačkom proizvođaču doneli su branioci titule – Marsel Fesler, Andre Loterer i Benoa Trelije, koji su za 24 sata kompletirali 378 krugova.

Pored toga što su pobedili drugu godinu zaredom, oni su ispisali nove stranice istorije, pošto su do trijumfa došli u hibridnom dizel modelu R18.

80. izdanje najprestižnije trke izdržljivosti, inače, je obeležila potpuna dominacija Audija, pošto su vozači te ekipe popunili podijum. Drugo mesto, sa zaostatkom od jednog kruga zauzeli su rekorder po broju pobeda u Le Manu Tom Kristensen, Škot Alan Mekniš i Italijan Rinaldo Kapelo, dok su se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našli Britanac Oliver Džarvis, Marko Bonanomi iz Italije i Nemac Majk Rokenfeler.

Pobednici ovogodišnje trke „24 časa Le Mana“ startovali su sa pol pozicije i u vođstvu su se nalazili gotovo sve vreme. Jedino je posada Audija sa brojem dva, koja je kroz cilj prošla kao druga, uspela da im pripreti, pošto je u nekim trenucima razlika bila tek desetak sekundi, a trka je rešena na nešto više od dva sata pre kraja trke, kada je Mekniš udario u zaštitnu ogradu. Njegova posada je tako ostala bez šanse za pobedu, ali se na kraju domogao podijuma.

Za glavnog konkurenta Audija u Le Manu smatrana je Tojota, ali nijedna od dve posade te ekipe nije uspela da se domogne cilja. U boljoj poziciji je bila posada sa brojem sedam, u kojoj su se nalazili Aleksander Vurc, Nikolas Lapijer i Kazuki Nakađima, ali je zbog kvara na motoru trka za njih bila gotova još pre polovine. Druga posada trku je završila nešto ranije, posle spektakularnog udesa Entonija Dejvidsona, koji je iz njega izašao sa prelomom dva rebra.

Na kraju, Lola sa prototipom Tojote, za koju su vozili Nikola Prost, Nil Đani i Nik Hajdfeld sprečila je da Audi sa svim svojim posadama zauzme četiri čelne pozicije. Oni su kao četvrti prošli krou cilj, sa 11 krugova zaostatka, krugom ispred četvrtog tima Audija, za koji su vozili Mark Hene, Roman Duka i Loik Duval.

Autoblog.rs

Ostavite komentar