TRACK TEST: Audi A8 MTM

Poslovna limuzina sa impresivnim V8 motorom pokazala je koliko je zapravo napredovala tehnologija dizel motora, jer sa 410 konja i 930 njutnmetara, „A8“ u „MTM“ izdanju postaje favorit u gotovo svakoj disciplini

BRZINA BEZ OKTANA

Velika premijera na stazi NAVAK centra u režiji „Top Speed“ redakcije ovoga meseca stavila je u prvi plan ulogu moćnog „audija A8 MTM“, sa dizel motorom. Iako su svi zakoni fizike, ali i tradicija motosporta bili snažna opozicija našoj želji da listi supersportskih modela dodamo i jednog od najluksuznijih „audija“ u istoriji, odlučili smo da uporedimo i testiramo snagu i impresivni obrtni moment modela koji je i pre odlaska u uglednu radionicu „MTM“ dokazao svoj kvalitet. Odluka da prvi dizel model koji je izašao na asfalt Nacionalne vozačke akademije bude upravo Audijeva limuzina izazvala je dosta polemika u redakciji, ali i velikih očekivanja, jer već „na papiru“ 410 konjskih snaga i čak 930 njutnmetara obećavaju pravu dominaciju. Pozitivna trema smanjila se u trenutku kada je naš pogled „pao“ na preteće crni „A8“, koji je umesto oznake na zadnjem kraju ponosno istakao tri slova. I upravo oznaka radionice „MTM“ u ovom slučaju napravila je razliku, jer se na fabričku osnovu reprogramiranjem mape centralnog kompjutera došlo da snage koja je zaista za poštovanje. Standardni komon-rejl motor, zapremine 4.134 „kubika“ sa dva turbo punjača poput većine savremenih dizelaša imao je veliki potencijal za usavršavanje, jer je u fabričkom izdanju beležio 350 konja na 4.000 obrtaja, kao i 800 njutnmetara u rasponu od niskih 1.750 obrtaja.

Magija „MTM-ovih“ stručnjaka doprinela je da se osim unapređene krive obrtnog momenta, odlučnijeg odziva na popučicu gasa testirani „A8“ ponosi i jedinstvenim aluminijumskim felnama, koje su značajno doprinele uvećanju faktora X, potvrđenim i rolom u holivudskom serijalu „Transporter“. Sa serijskih „osamnaestica“, „A8 MTM“ narastao je na čak 21 inč (295/30), sa devet krakova grafitne boje, pa je bočna silueta limuzine koja je dužinom probila granicu od pet metara zaokružila XXL dizajn testirane „osmice“. Koliko god je gorostasna karoserija sa duplim izduvnim cevima, upadljivom „singlfrejm“ maskom hladnjaka i pomenutim felnama garantovala najvišu ocenu, ulazak u enterijer još jedanput nas je podsetio zbog čega Audi sa pravom nosi epitet samog vrha najviše klase. Pohvale započinju najkvalitetnijom kožom, koja se nalazi na većini površina u enterijeru, a nas je ovom prilikom najviše interesovalo „radno okruženje“ za nastup na stazi. Iako prilikom konstruisanja definitivno nije bio prioritet, zahvaljujući sveobuhvatnom podešavanju, vozačevo sedište bukvalno je moguće prilagoditi svakom stasu i dimenzijama, pa se položaj i za najzahtevniju vožnju sa lakoćom pronalazi. Najviši nivo opreme obuhvatio je i elektronsko prilagođavanje bočne potpore, pa smo ovu ekskluzivnu opciju iskoristili da do samog maksimuma približimo uslove trkačkim standardima. Da će najsavremenija tehnologija biti naš saveznik, potvrdila je kompletna oprema koja nam je ponudila i napredno „setovanje“ ogibljenja i najvažnijih parametara za nastup na stazi uz asistenciju MMI sistema. Izbor od četiri opcije ovoga puta sveo se na „dinamik“, koji nam je poslužio da iz prve ruke saznamo koliko je legendarni „kvatro“ pogon sposoban da se u krivinama izbori sa „neprijateljskom“ masom od dve tone, kao i moćnim obrtnim momentom koji je prenosio „tiptronik“ menjač sa komandama na volanu.

Andrej Kulundžić – Audi A8 MTM

Na stazi Centra NAVAK do danas se smenila čitava plejada automobila, od modela kompaktnog B segmenta, pa do moćnih superautomobila sa V12 motorima. Ipak, svima je bilo zajedničko jedno – pokretali su ih benzinski motori. Dugo smo planirali da na Trek test izvezemo neki automobil sa dizel motorima, par puta smo čak bili blizu ostvarenja cilja, ali smo u poslednjem trenutku ostajali „kratkih rukava“. Razlog je taj što nismo hteli da činimo ustupke i postavili smo visoke kriterijume. Zahvaljujući kompaniji „S works“, zastupniku tjunerske kuće MTM za Srbiju, imali smo priliku da testiramo Audijevu najveću limuzinu „A8“, i to pokretanu moćnim TDI V8 motorom od 4,2 litra radne zapremine, ojačanu sa standardnih 350 konjskih snaga do 410 „konja“. To je samo delić priče, jer je obrtni moment sa 830, „skočio“ na 930 njutnmetara. Pre početka testiranja pomalo sam se brinuo kako ću da prenesem toliki obrtni moment na podlogu bez gubitaka, pogotovo što je staza bila mestimično vlažna. Problem kod moćnih dizelaša, pogotovo kojima je tjuniranjem obrtni moment „nasviran“, jeste prenos snage do točkova, upravo zbog naglog razvoja snage u jednom trenutku. Kod benzinskih agregata bez kompresora je daleko lakše linearno izvući maksimum, bez nagli trzaja i nepotrebnog preopterećivanja pogonskih sklopova, pogotovo na izlasku iz krivine, kada je jedan točak rasterećen, a od motora se traži maksimum. Uteha mi je bio provereni Audijev „kvatro“ pogon, jer sam pre sedanja za upravljač znao da ću da isključim sve elektronske sisteme, poput kontrole proklizavanja, kako mi ne bi „krali“ dragocene konjske snage. Prvi utisak o modelu „A8“ je da je reč o izuzetno luksuznom i elegantnom automobilu. To posebno dolazi do izražaja u ambijentu trkačke staze, gde smo do sada imali priliku da srećemo modele sa neuporedivo više sportskog karaktera. Ipak, po dolasku u Centar NAVAK dočekala me je uredno oprana i uglađena Audijeva limuzina, pa sam se sa pravom pitao kako ću izgledati kada obučem sportski kombinezon, stavim kacigu i smestim se za upravljač ovakvog automobila. Posebno pozdravljam to što su sve tjunerske izmene kompanije MTM uglavnom svedene na auminijumske točkove dizajnirane u njihovom stilu. Pored izgleda, one skromnom masom olakšavaju i svakom točku da konstantno prati put i obezbeđuje adekvatan kontakt sa podlogom. Isto važi i za enterijer, koji je savršeno stilizovan, ali ovaj put zaista neću da pričam o kvalitetima najluksuznijeg „audija“, a koji su očigledni i manje više svima dobro poznati. Okret ključa, pritisak na desnu pedalu i… Ne dešava se ništa naročito.

Motor brunda tiho i nenametljivo, čak i kada dostigne maksimalne obrtaje limitator ga „preseca“ i umiruje, a u kabini ponovo vlada, takoreći tišina. U tim momentima me je jedino zbunila vučna sila i ubrzanje dve „i kusur“ tone teške karoserije, koja se ponaša kao da je nekoliko stotina kilograma laganija. Automobil dramatično ubrzava, a prenos snage do podloge je odličan, čak i u složenim uslovima vožnje, kada se balans automobila menja, nisam imao poteškoća da doziram prenos 930 njutn metara do pogonskih točkova. Ono što me je iznenadilo je činjenica da nisam postigao preterano veliku maksimalnu brzinu na dugačkom pravcu, čemu je očigledno „kumovala“ masa automobila, kao i aerodinamika, jer ipak ne treba smetnuti s uma da je u pitanju luksuzna limuzina sa obiljem prostora na zadnjoj klupi, kao i prostranim prtljažnikom. Vreme u odnosu na rivale koji su se na novoj konfiguraciji staze našli pre modela „A8“ sam uspevao na nadoknadim tamo gde je to najmanje bilo logično očekivati – na kratkim pravcima između krivina na novom sporijem delu staze. Zahvaljujući kvatro pogonu bio sam u mogućnosti da ubrzavam mnogo ranije na izlasku iz svake krivine, a automobil bi bez rasipanja snage snažno grabio do sledeće. Zbog velike mase i međuosovinskog rastojanja veliki „audi“ nije bio baš najokretniji u samom krivinama, tako da sam upravo na kratkim pravcima između krivina uspevao da nadoknadim izgubljeno vreme. I rezultat nije izostao, jer vreme od 1:31.61 se „opasno“ približilo Subaruovoj „impreci“, što je fantastičan rezultat. Velikom i masivnom „audiju“ je posao donekle olakšala činjenica da je staza nedavno proširena novim ivičnjacima, koji pritom u ravni sa stazom, nisu uzdignuti, pa ih je moguće koristiti u punoj brzini, a ne samo kao ispomoć. Kočnice su takođe prijatno iznenađenje. Naravno, vozio sam na Trek testu automobile koji su bolje kočili, ali ako se uzme u obzir masa automobila i činjenica da je u pitanju limuzina sa dizel motorom, može se reći da je otpornost diskova i pločica na pregrevanje natprosečna. Moram da napomenem i to da sam bio iznenađen kada sam gledao najbrži krug i snimke sa kamera postavljenih oko staze. Tada sam u punoj meri postao svestan dramatike tokom voženja najbržeg kruga. Za razliku od sportskih automobila naginjanje karoserije kod modela „A8“ je očiglednije, što tokom vožnje zbog vrhunske udobnosti koja vlada u kabini, nije toliko primetno. Ukratko, osećaj brzine i intenziteta naprezanja automobila je u kabini do te mere prigušen, da vozač samo po činjenici da automobil više ne sluša komande zadate upravljačem može da proceni da se on nalazi na apsolutnom limitu.

Zaključak

Utisak svih članova Top Speed tima, posle testiranja prvog dizela na stazi Centra NAVAK, jeste da je to trebalo da uradimo i ranije. Naravno, u paketu sa novom stazom ne bi imalo smisla odmah dovesti i nov koncept automobila, a nekoliko modela koji su na proširenoj konfiguraciji staze su bili dovoljni da se proveri puls prvog dizela, koji nas nije nimalo razočarao. Štaviše, Audijev „A8“ sa 4.2 agregatom i MTM pečatom je uspeo da napravi pravo iznenađenje, jer je bio mnogo brži nego što je iko očekivao. Očigledno su 930 njutnmetara i kvatro pogon bili dovoljni da kompenzuju mestimično vlažnu stazu i činjenicu da automobil ima više od dve tone ukupne mase. Pritom, taj dizel motor proizvodi buku koja je sličnija benzinskim agregatima, tako da i tokom same vožnje daje krajnje pozitivan subjektivni utisak. Naša redakcija je stari poznanik sa tjunerskom kućom MTM, čiji smo gosti bili, tako da znamo kakvi stručnjaci tamo rade. U pitanju su eksperti za poboljšanje performansi motora, dok je vizuelno poboljšanje u drugom planu, tako da dobar rezultat na Trek testu ni ne treba toliko da čudi.

TopSpeedTeam

 

Ostavite komentar