Audi Q1 je prvobitno trebalo da se zove Q2

123022-audi q1

Neke informacije kažu da je Audi prvo planirao da svoj entry-level crossover nazove Q2, ali je FCA (Fiat Chrysler Automobiles) odbio da im proda pravo na tu oznaku, pa su u Audiju morali da upotrebe naziv Q1.

Ranije ovog meseca je već bilo reči o tome da je Audi od FCA želeo da kupi pravo na nazive Q2 i Q4 (pominje se „značajna suma novca“), ali i da im to nije pošlo za rukom. Sada su se pojavile i vesti da je Audi Q1 prvobitno bio nazvan Q2, ali da su zbog odbijanja FCA da im proda nazive, Nemci morali da promene naziv tog modela.

Ovaj najmanji Audi iz Q porodice se najavljuje kao „atraktivni“ crossover sa 5 vrata čija proizvodnja će u nemačkom Ingolštadtu početi 2016. godine. Q1 će biti baziran na VW MQB platformi, a kako se najavljuje biće komforniji i luksuzniji u odnosu na konkurente. Neke od ranijih informacija kažu da će dužina iznositi 415 cm, što je za 24 cm kraće od aktuelnog Audija Q3.

123973-audi q1 11

U ponudi će kao opcija verovatno biti i 4×4 pogon, ali će većina verzija biti ponuđena samo sa prednjim pogonom.

Što se ponude pogonskih agregata tiče, Q1 bi trebalo da dobije trocilindrične i četvorocilindrične motore sa rasponom snage od 100KS do 260KS. Takođe, pominju se i brojne opcije za personalizaciju i Audijev MMI sistem.

Takođe, budući da Audi nije uspeo da od FCA otkupi ni pravo na oznaku Q4, taj njihov budući crossover (manji od Q5) će zato dobiti oznaku TTQ, a radiće se u osnovi o serijskoj verziji TT Offroad concepta.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Renderi: arhiva Autoblog.rs / Autobild.de

Ostavite komentar