Audi A3

Gigant iz Ingolštata osnovao je kompaktnu premijum klasu još 1996. godine i od tada je prodao više od 1,8 miliona „audija A3″, a sada, nakon dugih devet godina prodaje „dvojke”, na scenu je izašla najnovija treća generacija, koja se dizajnerski oslanja na stil koji je postavio prethodnik

DOSLEDAN TRADICIJI

Premijum kompaktna klasa ne miruje. Nedavno je na tržište pristigao novi „BMW serije 1″, a u borbi za kupce sa dubljim džepom vrlo brzo će mu konkurisati druga dva člana velike nemačke trojke – „mercedes A klase“ i „audi A3″. Upravo sa ovim modelom proizvođač „sa četiri prstena“ Ingolštata je osnovao luksuzni C segment i to još 1996. godine, kada se na platformi „golfa IV“ pojavila „A trojka“. Za razliku od ostalih proizvođača u ovoj klasi, Audi se kod „trojke“ od samog početka rukovodi filozofijom koja nalaže da se novitet prvo lansira u verziji sa troja vrata, a nešto kasnije u Ingolštatu se otvaraju kapije za izlazak „sportbeka“ sa petora vrata. Posle dugih devet godina druga generacija „audija A3″ bila je bila primorana da ustupi mesto istoimenom nasledniku koji nas je sačekao na Majorci. Na ovom mediteranskom ostrvu za prvi test odabrali smo najsnažniju verziju „A3 1.8 TFSI kvatro“.

Bez senzacije

Susret sa novim „A3″ potvrdio nam je ono što smo mogli da pretpostavimo na osnovu uvida u prve zvanične fotografije pre nekoliko meseci. Treća generacija popularnog kompakta nije pretrpela epohalne dizajnerske izmene. Štaviše, osnovna silueta karoserije ostala je gotovo nepromenjena u odnosu na prethodnika. Estetska unapređenja sprovedena su na svetlosnim grupama napred i pozadi, tako da je prednji kraj nove „trojke“ dobio prepoznatljivo – uniformisano ruho kakvo krasi ostale rođake u Audijevoj gami. Napred sada sijaju britke svetlosne grupe sa dnevnim i pozicionim svetlima koja koriste LED tehnologiju, a između njih, prostire se heksagonalna jednodelna maska hladnjaka. Rekli bismo da je ovde implementirana dizajnerska formula veoma slična kao kod novog „audija A6″, koji, inače, predstavlja najvažniji model za imidž eminentnog nemačkog proizvođača. Ali to što optički nije preterano odskočio od prethodnika, nikako ne znači da je izostala temeljna revizija, bez koje osnivač sigurno ne bi bio tako konkurentan. Jedno od važnijih, nevidljivih poboljšanja odnosi se na smanjenje mase. Konstruktori su novoj „trojci“ prepisali strogu dijetu koja mu je pomogla da „smrša“ do 80 kilograma, u zavisnosti od pogonske verzije i prateće opreme. Veliki značaj sa sobom donosi i činjenica da je „audi A3″ postavljen na novu modularnu MQB platformu iz Folksvagenovog koncerna, koja je sposobna da „prihvati“ modele iz različitih segmenata, naravno, uz sva neophodna prilagođavanja.

Veran tradiciji

Veliko prilagođavanje novim trendovima i istančanim afinitetima kupaca primenjeno je u unutrašnjosti vozila. Audi je uostalom oduvek bio izuzetno posvećen izradi kvalitetnih enterijera. Tako je i ovoga puta. Kabina je u znaku prvoklasnih materijala što boravak putnika čini vrlo prijatnim. Testirani model opremljen je „S lajn“ paketom koji, između ostalog, podrazumeva i sportska sedišta u kombinaciji sa tamnim trimom. Iako će „S lajn“ kao najskuplji nivo opreme prilično opterećivati cenu, sedišta koja dolaze u ovom paketu i te kako vrede para. Izrađena su od grubljeg štofa sa naglašenom bočnom potporom, a pri tom su dovoljno velika i dugačka da savršeno prihvataju telo vozača. Odlično deluje i čitav prednji panel. Obložen je kvalitetnom „gumiranom“ plastikom i generalno posmatrano izuzetno sveden. Isti je slučaj i sa centralnom konzolom koja je iskorišćena za postavljanje vrlo tankih i elegantnih komandi klima-uređaja, dok se displej za očitavanje rada muzičkog uređaja i navigacije pomoću elektromotora „pojavljuje“ iznad dva centralna ventilaciona otvora. O ergonomiji zaista ne treba trošiti previše reči, jer optimalnu poziciju za volanom sa jednakom lakoćom mogu da pronađu vozači prosečne visine i oni natprosečni. U drugom redu sedišta je već drugačije i tu se oseća deficit prostora za korpulentnije putnike. To i nije neka mana s obzirom da se ne radi o limuzini iz, recimo, D segmenta, već o kompaktnom automobilu sa troja vrata. Ipak, većina modela u C segmentu nudi više gostoprimstva na zadnjoj klupi. Što se tiče gabarita, treba napomenuti da je prtljažnik povećan za 15 i da sada obuhvata zapreminu od 365 litara.

Kontrolisana snaga

Prilikom odabira automobila mi smo se opredelili za trenutno najsnažniju verziju. Pogonski agregat sa oznakom TFSI kod nje iz 1,8 litara zapremine oslobađa 180 konjskih snaga uz asistenciju turbo punjača. Motor se startuje pritiskom na dugme i automatski se isključuje prilikom zaustavljanja na semaforima kada je start/stop funkcija aktivirana. Uz pomenuti agregat ponuđeno je dve vrste transmisije – šestostepena ručna i automatska sa dvostrukim kvačilom i stepenom prenosa više. Ni ovoga puta nismo želeli da se odreknemo uživanja u blagodetima S tronik menjača, koji pored D („drajv“), raspolaže sa S („sport“) režimom i manuelnim, kada se brzine biraju guranjem kratke ručice napred – nazad ili pritiskanjem tastera iza upravljača što je i najprikladnije u vožnji na krivudavom drumu kada je poželjno sve vreme držati volan sa obe ruke. Motor nas je za kratko vreme uverio koliko je tih i elastičan, što je i logično s obzirom da je najveći obrtni moment od 280 njutnmetara dostupan od takoreći početnih pa sve do visokih 5.000 obrtaja u minutu. Za tečna ubrzanja bez zadrške potrebno je prebaciti ručicu menjača u položaj S, jer tada obrtaji ne padaju ispod 2.000, pa automobil poteže kao iz praćke sa dodavanjem gasa. Koliko je „audi A3 1.8 TFSI kvatro“ brz, potvrđuju i fabrički podaci o ubrzanju do sto kilometara na čas koje traje samo 7,2 sekunde što je rezultat tek za nijansu slabiji od, recimo, „golfa V GTI“ sa 200 KS. Pri punom gasu tišinu u kabini prekida prijatno rezak zvuk – diskretan, a opet dovoljno efektan. Posebnu dimenziju u dinamičnoj vožnji daje čuveni „kvatro“ pogon. Pošto se snaga distribuira na sva četiri točka, automobil je daleko teže izbaciti iz težišta. Čak i kada ga u dužim zavojima u vožnji na limitu „napada“ centrifugalna sila, „rep“ automobila dugo uspeva da zadrži trakciju, a samim tim i korak za „nosom“. Podupravljanje u velikoj meri neutrališe i elektronski diferencijal, što je još jedno u nizu poboljšanja. Na spisku inovacija nalaze se i „blajnd spot asist“, „adaptivni“ tempomat, elektronska kontrola tvrdoće amortizera. Rečju – puno toga što dosad nije viđeno u C segmentu.

Mešanje karata

Sve što nam je „audi“ pokazao tokom dvodnevnog testa u Španiji, trebalo bi da mu obezbedi naklonost kupaca. Ovaj model bez greške na sto stavlja puno aduta – vozi se lako, ima izuzetno kvalitetnu kabinu, savremene bezbednosne sisteme i pregršt raspoloživih kombinacija motora i menjača. Kako su nam objasnili iz Audija, novi „A3″ je dostupan za naručivanje u Nemačkoj, gde se prve isporuke očekuju od avgusta meseca. Kupci u Srbiji će morati da budu malo strpljiviji i da ga sačekaju barem do jeseni. U kojoj meri će najnovija generacija biti uspešna teško je predvideti, a svakako da će otežavajuću okolnost predstavljati mešanje karata odnosno ulazak nove „A klase“ u premijum C segment. Samim tim Audi, a i BMW, teško će moći da računaju na prodaju „A3″ i „serije 1″ na nivou prethodnih godina.

Topspeed.rs

Ostavite komentar