U Diseldorfu smo vozili osveženi A8

Audi je još jednom potrvdio zbog čeka je premijum proivođač i već gotovo do detalja razvijenu luksuznu limuzinu A8, predstavljenu pre tri godine, sada dodatno unapredio

Segment luksuznih limuzina svakako nije u krizi… To je zaključak koji se nekako nameće nakon dvodevnog druženja sa restilizovanom veziijom modela A8, ali inženjerima i ljudima zaduženim za strateško planiranje kompanije Audi. Zapravo, radi se o klasičnoj „demostraciji sile“ nemačkog proizvođača koji će upravo u novembru na tržište poslati svoj „admiralski brod“ oličen u velikom automobilu, prepunom savaremene tehnologije. I na promociji u Dizeldorfu nije nam prikazana samo standardna verzija A8, već ona sa produženim međuosovinskim rastojanje. Verzija koja se u čak 75 % traži u SAD, a 25 u Evropi. No, još je zanimljivije da na kineskom tržištu Audi isključivo prodaje A8 u LW (Long Wheelbase) varijanti, jer kupci to žele u 100 % slučajeva.

A šta restilizovani A8 nudi? Pa, pored očekivanog luksuza i komfora, zadržana je i glavna filozovija kuće, odnosno trend proizvodnje vozila relativno male mase, što omogućava izdašna primena aluminijuma i ostalih lakih materijala, a odličnih performansi. U proseku snaga svih pogonskih jedinica, koje zadovoljavaju najoštije Euro 6 standarde, podignuta je za 25 kW, dok je emisija CO2 smanjena za 10 %.
Isprobali smo tri najmoćnije verzije i to „obični“ A8 sa V8 TDI motorom od 4,2 l i 385 KS, te fascianantim obrtnim momentom od 850 Nm, potom luksuznu limuzinu sa produženim međuosovinskim rastojanjem koju pokreće W12 agregat od 6,3 litre, 500 KS i 650 Nm, kao i sprotski S8 u kojem se nalazi V8 TFSI koji iz 4 litra „izvlači“ 530 KS i 650 Nm. Međutim, o tome više magazinu TopSpeed…

Ono što je u ovom trenutku potrebno naglasiti je da Audi veliku pažnju poklanja pitanjima bezbednosti. Uz 15 najsavremenijih kontrolno-nazornih i sigurnosnih sistema poslednje generacije, Audi je za A8 razvio posebne Matrix LED svestlosne grupe. Radi se, zapravo, o „inteligentnim“ prednjim svetlima koja prate situaciju na putu i kroz „razbijanje“ odnosno doziranje svetlosnog snopa u minimalno zaslepljuju ostale učesnike u saobraćaju, bez da umanjuju osvetljenje onog što je bitno za vozača.

Za sada još samo podatak da će početna cena najosnovnijeg A8 u Nemačkoj kretati od 74.000 evra pa naviše…

eksluzivno iz Diseldorfa,
Zoran Živkov

foto: Florian Lehmann i TopSpeed, Z. Živkov

Ostavite komentar