Šta nam donosi sledeći Audi A4?

Peta generacija modela A4 bi na tržište trebalo da stigne 2015, a jedna od najvećih novosti bi trebalo da bude činjenica da će kupci moći da izaberu između čak tri plug-in hibridna pogonska sklopa. Naime, Audi će putem proširenja „zelene“ motorizacije pokušati da predstavi novi model kao najekonomičniji automobil u ovom veoma kompetitivnom segmentu.

Konkretnije, Audi će sa novim A4 ponuditi benzinske i dizel plug-in hibride, poslednju generaciju sistema pogona na sva četiri točka, 8-stepene automatske menjače i električnu autonomiju do oko 50 km.

Dalje, novi A4, pod kodnim imenom B9, je prvi Audijev model koji će koristiti modularnu MLB platformu što će se prvenstveno odraziti na smanjenje mase i to za oko 100-200 kg. Drugim rečima, sledeća generacija bi trebalo da ima oko 1.300 kg (zavisno od motora i opreme).

S dizajnerske strane novi A4 će biti više evolucija sadašnjeg izgleda pa zato ne treba očekivati nikakva veća iznenađenja kada je reč o stajingu. Pod vodstvom Audijevog šefa dizajna Wolfganga Eggera glavne razlike u odnosu na sadašnji izgled ovog automobila bi trebalo da budu u dorađenim i moderniovanim detaljima poput maske, svetala, dodatnog naglašavanja pojedinih linija i sl.

Što se dimenzija tiče one se ne bi trebalo značajnije menjati, a slično važi i za ponudu prostora unutar putničke kabine i prtljažnika čija bi zapremina trebala minimalno da naraste na oko 490 litara. Hibridni modeli bi trebalo da imaju nešto manju zapreminu prtljažnog prostora zbog ugradnje baterija i pojedinih elemenata hibridnog pogona.

Osnovu motorizacije bi ipak trebalo da čine 4 i 6-cilindrični benzinski i dizel motori, u koje bi, barem neke, trebalo da bude ugrađen i sistem za deaktivaciju cilindara što će dodatno doprineti povećanju ekonomičnosti tih automobila.

Inače, očekuje se da će se zapremina 4-cilindričnih benzinaca kretati između 1,4 i 2,0 litra, a pridružiće im se i 3.0 V6. Snaga ovih motora će iznositi između 145 i 225, odnosno 350KS. Dizelski 4-cilindrični motori će imati zapreminu između 1,6 i 2,0 litara i snagu između 110 i 190KS, dok će vrh ponude činiti 3.0 V6 snage do 280KS.

Što se ranije pomenutih plug-in hibrida tiče, radi se o više-manje istom pogonskom sklopu sa električnim motorom snage 115KS, a menjaće se konvencionalni motori. Drugim rečima, kupci će moći da biraju između hibrida sa 2.0 TDI snage 190KS, 2.0 TFSI snage 230KS i kompresorskog 3.0 V6 snage 260KS.

Limuzinski i karavanski Avant će dakle na tržište stići u prvoj polovini 2015, dok bi Allroad verzija trebalo da stigne do kraja te iste godine. Naslednici modela A5 Coupe, Cabriolet i Sportback se očekuju 2016.

Izvor: Autonet.hr

Render: Autocar.co.uk

Ostavite komentar