BBKod vodič

Uvod

Šta je BBKod?
BBKod je posebna primena HTML. Da li možete koristiti BBKod u vašim porukama na forumu određeno je od administratora. Dodatno možete onemogućiti BBKod po poruci na obrascu za slanje poruka. BBKod je sam po sebi sličan u stilu sa HTML, tagovi su umetnuti u vitičaste zagrade [ i ] radije nego < i > i nude veću kontrolu nad tim šta i kako je nešto prikazano. U zavisnosti od predloška koji koristite možete naći da je dodavanje BBKoda vašim porukama mnogo lakše klikom miša na polja iznad poruke na obrascu za pisanje poruke. Čak i sa tim možda nađete da će vam ovaj vodič biti od koristi.
Vrh

Oblikovanje Teksta

Kako napraviti zadebljani, iskošeni i podvučeni tekst
BBKod uključuje tagove koji vam omogućavaju da brzo promenite osnovni stil vašeg teksta. Ovo se postiže na sledeće načine:
  • Da biste napravili deo teksta zadebljanim zatvorite ga sa [b][/b], n.pr.

    [b]Zdravo[/b]

    postaće Zdravo
  • Za podvlačenje koristite [u][/u], na primer:

    [u]Dobro Jutro[/u]

    postaće Dobro Jutro
  • Za iskošenje teksta koristite [i][/i], n.pr.

    Ovo je [i]Sjajno![/i]

    će dati Ovo je Sjajno!
Vrh
Kako da promenim boju teksta ili veličinu
Da biste promenili boju ili veličinu teksta možete koristiti sledeće tagove. Imajte u vidu da će izgled krajnjeg ishoda zavisiti od korisnikovog pregledača i sistema:
  • Promena boje teksta moguća je tako što ćete ga ubaciti u [color=][/color]. Možete izabrati ili prepoznatljiv naziv boje (npr. red, blue, yellow, itd.) ili heksadecimalni oblik, n.pr. #FFFFFF, #000000. Na primer, za pravljenje crvenog teksta možete koristiti:

    [color=red]Zdravo![/color]

    or

    [color=#FF0000]Zdravo![/color]

    I jedno i drugo će dati Zdravo!
  • Promena veličine teksta se može postići na sličan način koristeći [size=][/size]. Ovaj tag zavisi od predloška koji je korisnik izabrao ali preporučeni oblik je brojevna vrednost koja predstavlja veličinu teksta u procentima, počevši od 20 (vrlo mali) pa sve do 200 (vrlo veliki) po podrazumevanom. Na primer:

    [size=30]MALI[/size]

    će uopšte biti MALI

    dok će:

    [size=200]VELIKI![/size]

    biti VELIKI!
Vrh
Mogu li da kombinujem tagove za oblikovanje?
Da, naravno da možete, na primer da biste privukli nečiju pažnju možete pisati:

[size=200][color=red][b]POGLEDAJ ME![/b][/color][/size]

daće POGLEDAJ ME!

Ipak ne preporučujemo da pišete puno teksta koji izgleda ovako! Znajte da je na vama, odnosno piscu, da se pobrinete da su tagovi pravilno zatvoreni. Na primer sledeće je neispravno:

[b][u]Ovo je pogrešno[/b][/u]
Vrh

Citiranje i dobijanje teksta fiksne-širine

Citiranje teksta u odgovorima
Postoje dva načina kako možete citirati tekst, sa ili bez odrednice.
  • Kada koristite Quote funkciju za odgovor na poruku trebalo bi da primetite da je tekst poruke dodat u prozoru zatvorenom sa [quote=""][/quote] blokom. Ovaj način vam omogućava da citirate sa odrednicom na osobu ili bilo šta drugo što izaberete da stavite! Na primer da biste citirali deo teksta od Gosn. Jova unesite:

    [quote="Gosn. Jova"]Tekst od Gosn. Jova ići će ovde[/quote]

    Dobijeni izlaz će automatski dodati "Gosn. Jova piše:" pre samog teksta. Znajte da morate uključiti oznake citata "" oko imena koje citirate, one nisu po izboru.
  • Drugi način vam omogućava da na slepo citirate nešto. Da biste ovo koristili ubacite tekst u [quote][/quote] tagove. Kada pregledate poruku jednostavno će se prikazati tekst u citiranom delu.
Vrh
Dobijanje koda ili podatka fiksne širine
Ako želite da prikažete deo koda ili u stvari bilo šta što zahteva fiksnu širinu, n.pr. Courier oblik slova trebalo bi da ubacite tekst u [code][/code] tagove, n.pr.

[code]echo "Ovo je neki kod";[/code]

Sva oblikovanja korišćena u [code][/code] tagovima su sačuvana kada ih kasnije pregledate.
Vrh

Pravljenje spiskova

Pravljenje Popisnog spiska
BBKod podržava dva tipa spiskova, popisne i uređene. Oni su suštinski isti kao i njihova HTML zamena. Popisni spisak daje svaku stavku u vašem spisku redom jednu za drugom uvlačeći svaku stavku sa odgovarajućim znakom ispred. Za pravljenje popisnog spiska koristite [list][/list] i odredite svaku stavku spiska koristeći [*]. Na primer da biste napravili spisak vaših omiljenih boja možete da koristite:

[list]
[*]Crvena
[*]Plava
[*]Žuta
[/list]

Ovo će napraviti sledeći spisak:
  • Crvena
  • Plava
  • Žuta

Drugo što možete da uradite je da naznačite stil’s za popisni spisak koristeći [list=disc][/list], [list=circle][/list], or [list=square][/list].
Vrh
Pravljenje Uređenog spiska
Drugi tip spiska, uređeni spisak, daje vam kontrolu nad tim šta dobijate pre svake stavke. Da biste napravili uređeni spisak koristite [list=1][/list] za pravljenje brojevnog spiska ili drugi način [list=a][/list] za slovni spisak. Kao i sa popisnim spiskom, stavke su označene sa [*]. Na primer:

[list=1]
[*]Idite do prodavnica
[*]Kupite nov računar
[*]Zakunite se pred računarom da kada se razbije
[/list]

će dati sledeće:
  1. Idite do prodavnica
  2. Kupite nov računar
  3. Zakunite se pred računarom da kada se razbije
Dok bi se za slovni spisak trebalo koristiti:

[list=a]
[*]Prvi mogući odgovor
[*]Drugi mogući odgovor
[*]Treći mogući odgovor
[/list]

daje
  1. Prvi mogući odgovor
  2. Drugi mogući odgovor
  3. Treći mogući odgovor

[list=A]
[*]Prvi mogući odgovor
[*]Drugi mogući odgovor
[*]Treći mogući odgovor
[/list]

daje
  1. Prvi mogući odgovor
  2. Drugi mogući odgovor
  3. Treći mogući odgovor

[list=i]
[*]Prvi mogući odgovor
[*]Drugi mogući odgovor
[*]Treći mogući odgovor
[/list]

daje
  1. Prvi mogući odgovor
  2. Drugi mogući odgovor
  3. Treći mogući odgovor

[list=I]
[*]Prvi mogući odgovor
[*]Drugi mogući odgovor
[*]Treći mogući odgovor
[/list]

daje
  1. Prvi mogući odgovor
  2. Drugi mogući odgovor
  3. Treći mogući odgovor
Vrh

Pravljenje Veza

Veza do druge veb stranice
phpBB BBKod podržava veliki broj načina za pravljenje URIs (Uniform Resource Indicators) poznatijih kao URLs.
  • Prvi od njih koristi [url=][/url] tag, šta god ukucali posle znaka = će prouzrokovati da sadržaj toga taga deluje kao URL. Na primer da biste povezali do phpBB.com možete da koristite:

    [url=https://www.phpbb.com/]Posetite phpBB![/url]

    Ovo će napraviti sledeću vezu, Posetite phpBB! Molimo znajte da se veza otvara u istom prozoru ili novom prozoru u zavisnosti od postavki korisnikovog pregledača.
  • Ukoliko želite da se sam URL prikazuje kao veza ovo možete da uradite jednostavno koristeći:

    [url]https://www.phpbb.com/[/url]

    Ovo će napraviti sledeću vezu, https://www.phpbb.com/
  • Dodatno, phpBB mogućnosti zvane Magične Veze, će pretvoriti svaki sintaksno ispravan URL u vezu bez potrebe da određujete bilo kakav tag čak niti prefiks http://. Na primer kucanjem www.phpbb.com u vašoj poruci će automatski dovesti da www.phpbb.com postaje ono što dobijete kada pregledate poruku.
  • Ista se stvar jednako primenjuje i na mejl adrese, pa možete ili izričito naznačiti adresu na primer:

    [email][email protected][/email]

    što će dati [email protected] ili možete samo otkucati [email protected] u vašu poruku i biće automatski prebačeno kada budete pregledali poruku.
Kao sa svim BBKod tagovima možete spakovati URLs oko bilo kojih drugih tagova kao što su [img][/img] (vidi sledeći pasus), [b][/b], itd. Kao i sa tagovima za oblikovanje na vama je da obezbedite ispravan redosled njihovog otvaranja i zatvaranja, na primer:

[url=https://www.phpbb.com/][img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/url][/img]

nije baš ispravno što može dovesti da vaša poruka bude obrisana pa zato pazite.
Vrh

Prikazivanje slika u porukama

Dodavanje slike u poruku
phpBB BBKod ugrađuje tag za ubacivanje slika u vaše poruke. Dve vrlo važne stvari koje treba da imate u vidu prilikom korišćenja ovog taga su: mnogi korisnici ne cene puno slika u porukama i drugo je da slika koju prikazujete već mora biti dostupna na internetu (ne može postojati na vašem računaru na primer, izuzev ukoliko nije veb server!). Da biste prikazali sliku morate okružiti URL koji vodi do slike sa [img][/img] tagovima. Na primer:

[img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/img]

Kao što je zabeleženo u URL odeljku iznad možete okružiti sliku sa [url][/url] tagom ukoliko želite, n.pr.

[url=https://www.phpbb.com/][img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/img][/url]

će dati:

Vrh
Dodavanje priloga u poruku
Prilozi sada mogu biti smešteni u bilo koji deo poruke koristeći novi [attachment=][/attachment] BBKod, ukoliko su prilozi omogućeni od administratora foruma i ukoliko su vam date odgovarajuće dozvole za slanje priloga. U obrascu za pisanje je kućica sa pa-dajućim izborima (odnosno dugme) za smeštanje priloga u poruku.
Vrh

Embedding Media

How to embed media from other sites into posts
Users can embed content such as videos and audio from allowed sites using the [media][/media] tags, or from simply posting a supported URL in plain text. For example:

[media]https://youtu.be/QH2-TGUlwu4[/media]

As noted above, the link could also be used without the [media] tags.

The example shown here would generate:



The following sites are supported:
abcnews, acast, allocine, amazon, anchor, applepodcasts, audioboom, audiomack, audius, bandcamp, bbcnews, bitchute, bleacherreport, brightcove, castos, cbsnews, clyp, cnbc, cnn, cnnmoney, codepen, comedycentral, coub, dailymotion, democracynow, dotsub, dumpert, ebaumsworld, eighttracks, espn, facebook, falstad, flickr, foxnews, funnyordie, gamespot, getty, gfycat, gifs, giphy, gist, globalnews, gofundme, googledrive, googleplus, googlesheets, hudl, hulu, ign, imdb, imgur, indiegogo, instagram, internetarchive, izlesene, jsfiddle, jwplatform, kaltura, khl, kickstarter, libsyn, liveleak, livestream, mailru, medium, megaphone, metacafe, mixcloud, mlb, moddb, mrctv, msnbc, natgeochannel, natgeovideo, nbcnews, nbcsports, nhl, npr, nytimes, odysee, ok, orfium, pastebin, pinterest, podbean, prezi, reddit, rumble, rutube, schooltube, scribd, sendvid, slideshare, snotr, sporcle, sportsnet, spotify, spreaker, steamstore, stitcher, strawpoll, streamable, streamja, teamcoco, ted, telegram, theatlantic, theguardian, theonion, tiktok, tmz, tradingview, traileraddict, trendingviews, tumblr, twentyfoursevensports, twitch, twitter, ustream, vbox7, veoh, vevo, videodetective, videopress, vimeo, vine, vk, vocaroo, vox, washingtonpost, wistia, wshh, wsj, xboxclips, xboxdvr, youku, youmaker, youtube.

For complete documentation on supported sites and example URLs, visit the MediaEmbed Plugin Documentation.
Vrh

Druge stvari

Mogu li da dodam vlastite tagove?
Ukoliko ste administrator foruma i imate odgovarajuće dozvole, možete dodati naknadne BBKodove kroz odeljak Vlastitih BBKodova.
Vrh

Advanced BBCode Box BBCodes

Font type
[font=Comic Sans MS]text[/font]

Example:
[font=Comic Sans MS]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/font]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Vrh
Highlight text
[highlight=yellow]text[/highlight] Tip: you can also use color=#FF0000

Example:
[highlight=yellow]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/highlight]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Vrh
Align text
[align=center|left|right|justify]text[/align]

Example:
[align=center]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/align]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Vrh
Float text
[float=left|right]text[/float]

Example:
[float=right]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/float]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Vrh
Strike-through text
[s]text[/s]

Example:
[s]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/s]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Vrh
Subscript text
[sub]text[/sub]

Example:
[sub]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/sub] The quick brown fox jumps over the lazy dog

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog The quick brown fox jumps over the lazy dog
Vrh
Superscript text
[sup]text[/sup]

Example:
[sup]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/sup] The quick brown fox jumps over the lazy dog

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog The quick brown fox jumps over the lazy dog
Vrh
Shadow text
[shadow=color]text[/shadow]

Example:
[shadow=blue]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/shadow]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Vrh
Drop shadow text
[dropshadow=color]text[/dropshadow]

Example:
[dropshadow=blue]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/dropshadow]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Vrh
Blur text
[blur=color]text[/blur]

Example:
[blur=blue]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/blur]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Vrh
Text fadein / fadeout
[fade]text[/fade]

Example:
[fade]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/fade]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Vrh
Preformatted text
[pre]text[/pre]

Example:
[pre]The quick brown fox jumps over the lazy dog The quick brown fox jumps over the lazy dog[/pre]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
	The quick brown fox jumps over the lazy dog

Vrh
Text direction
[dir=ltr|rtl]text[/dir]

Example:
[dir=rtl]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/dir]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Vrh
Spoiler message
[spoil]text[/spoil]

Example:
[spoil]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/spoil]

Result:
► Show Spoiler

Vrh
Hide from guests
[hidden]text[/hidden]

Example:
[hidden]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/hidden]

Result:
Hidden Content
This board requires you to be registered and logged-in to view hidden content.

Vrh
Alert message
[mod=username]text[/mod]

Example:
[mod=Korisničko ime]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/mod]

Result:
 ! Poruka od: Korisničko ime
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Vrh
Off Topic message
[offtopic]text[/offtopic]

Example:
[offtopic]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/offtopic]

Result:
Off Topic
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Vrh
NFO ascii art text
[nfo]text[/nfo]

Example:
[nfo]༼ つ ◕_◕ ༽つ ʕ•ᴥ•ʔ ¯\_(ツ)_/¯[/nfo]

Result:
༼ つ ◕_◕ ༽つ    ʕ•ᴥ•ʔ   ¯\_(ツ)_/¯

Vrh
Embed any video site url
[bbvideo]http://video_url[/bbvideo]

Example:
[bbvideo]http://www.youtube.com/watch?v=sP4NMoJcFd4[/bbvideo]

Result:

Vrh