Audi Sport Quattro concept

NOVITET je nastao kao omaž sada već tridesetogodišnjoj tradiciji kreiranja „kvatro” modela, a kao glavna inspiracija poslužio je proslavljeni model „sport kvatro” iz 1983. godine. Po sada već dobro poznatom Audijevom slogani „napredak kroz tehnologiju”, to što je novitet nastao po ugledu na neki od modela iz prošlosti, ne znači da je u retro stilu. Čak naprotiv, po rečima predstavnika nemačke kompanije, on donosi neke elemente koji će se uskoro naći na budućim Audijevim serijskom modelima.

Osnovni pogon obezbeđuje benzinski tvin turbo V8 motor od četiri litra radne zapremine koji raspolaže da 560 KS.

Karoseriju „sport kvatro koncepta” odlikuje veliko međuosovinsko rastojanje sa kratkim prepustima preko točkova, što jasno upućuje da su vozne karakteristike bile jedan od primarnih zadataka prilikom konstruisanja. Karoserija je dugačka 4.602 milimetra, široka 1.964, a visoka 1.386 milimetara. Već ovi podaci nagoveštavaju ono što i fotografije potvrđuju – u pitanju je atraktivan i dinamičan automobil. Dizajneri su imali jasan zadatak: automobil mora da izgleda atraktivno, ali sva stilska rešenja moraju da budu svrsishodna, a ne da predstavljaju ukrase bez praktične namene. Primera radi, prednje i zadnje svetlosne grupe su izrađene u LED tehnologiji, ali konstrukcija je takva da je minimalna količina teških komponenti, poput stakala, a sve u cilju smanjenja mase automobila i poboljšanja performansi. Prednja maska kod najnovijeg koncepta je jednodelna, odnosno nije podeljena na dva dela, a s obzirom da je u pitanju studijski model, nema ni registarske tablice da kvari izgled. Bočno se nalaze dodatni otvori za vazduh, koji su izrađeni od ugljeničnih vlakana, što sve stvara prelep kontrast sa žutom bojom kaorserije. Isto važi i za zadnji deo, kojim dominira masivan difuzor od kompozitnih materijala, u kojem su integrisana i dva velika ovalna završetka izduvnog sistema. I pored činjenice da kabina raspolaže sa dovoljno prostora za četiri putnika, iza skladnih linija zadnjeg dela karoserije se našlo dovoljno prostora za prtljažnik zapremine 300 litara. Sve to, ali i relativno diskretan dizajn, kao da nagoveštavaju mogućnost serijske proizvodnje.

Ako ne to, onda će bar neka rešenja uskoro postati deo serijske produkcije. Tako na primer za upravljač Audijevi inženjeri navode da predstavlja rešenje koje će ubuduće biti primenjivano kod sportskih modela. Oblik obruča koji je zasečen u donjem delu je atraktivan, a pored uobičajenih komandi našlo se dovoljno mesta za crveni prekidač kojim se startuje motor. Pored toga što je ovo rešenje praktično, mora se priznati i da je izuzetno atraktivno. Pored tog prekidača vidlive su i komande za izbor modova vožnje, kao i uključivanje isključivo električnog pogona. Ispred upravljača se nalazi digitalna tabla sa instrumentima, čiji izgled i raspored grafičkog prikaza instrumenta je moguće prilagođavati željama vozača. Neka druga rešenja, poput „hed ap” displeja, koja odavno imamo priliku da viđamo i na serijskim automobilima, nema potrebe posebno napominjati. Jedno rešenje koje privlači pažnju su komande klimatizacije u vidu displeja osetljivog na dodir, a koji je smešten unutar samog otvora za protok vazduha na centralnom delu konzole. Zanimljivo rešenje, ali je pitanje kako će podneti nekoliko godina eksploatacije, i konstantnog hlađenja, ili što je možda još gore, grejanja tokom zimskih meseci.

Dizajneri su imali jasan zadatak: automobil mora da izgleda atraktivno, ali sva stilska rešenja moraju da budu svrsishodna, a ne da predstavljaju ukrase bez praktične namene.
sport-quattro-concept-6Audijev „sport kvatro koncept” raspolaže hibridnim pogonom ukupnog potencijala od 700 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Osnovni pogon obezbeđuje benzinski tvin turbo V8 motor od četiri litra radne zapremine koji raspolaže da 560 KS. Između ovog motora i transmisije se nalazi elektromotor od 150 konjskih snaga i 400 njutn metara obrtnog momenta. On se energijom napaja iz vodom hlađenih litijum jonskih baterija smeštenih u zadnjem delu automobila. One su dovoljne da obezbede autonomiju od 50 kilometra u električnom modu, kako je u pitanju „plag in” hibrid, moguće ih je dopunjavati i kada se automobil ne vozi. Podrazumeva se da tokom vožnje benzinski motor i elektromotor „sarađuju”, tako da je ostvaren nardrealana rezultat, verovatno teško ostvariv u praksi. Naime, Audi navodi da prosečna potrošnja iznosi dva i po litra benzina na sto pređenih kilometara. Za automobil koji ima masu 1.850 kilograma, a u stanju je da do sto kilometara na čas ubrza za 3,7 sekundi i dostigne 305 kilometara na čas, ovo je podatak dostižan valjda samo u laboratorijskim uslovima. Kako god, model „sport kvatro koncept” na prelep način obeležava tri decenije tradicije i više od pet miliona prodatih vozila sa „kvatro” potpisom, a možda je najbolja konstatacija kreatora ovog modela koji kažu da u poslednje vreme reč kvatro pre može da se poveže sa filozofijom ne tehnologijom.

Ostavite komentar