Audi A3 sedan

Izuzetno uspešna „A3“ linija je dobila prinovu, a najnoviji član kompaktne premijum porodice dolazi u formi trozapreminske limuzine, koja je odmah promovisana i u sportskom „S3“ izdanju sa snažnim pogonskim agregatom od 300 „konja“

TREĆA TROJKA

VEĆ deceniju i po Audijev predstavnik u C segmentu predstavlja okosnicu prodaje nemačkog premijum proizvođača na evropskom tržištu, pa čak i šire. Prvobitno osmišljen kao kompakt sa troja vrata, „audi A3“ je nedugo zatim zaživeo i kao „sportbek“ sa petora vrata, da bi se popularnoj liniji na koncu priključila i treća karoserijska verzija „trojke“. Reč je o sedanu koji je, doduše u formi koncepta, pušten kao probni balon još pre dve godine na Salonu automobila u Ženevi. Kako je još tada pobrao pozitivne kritike javnosti, vrlo brzo je postalo jasno da će se kad tad priključiti Audijevom proizvodnom programu. E, sada je došao i taj trenutak – „audi A3 sedan“, ali i sportska verzija „S3 sedan“ zvanično su promovisani kao najnoviji član porodice sa četiri prstena.

„S3 sedan“ dodatno potencira sportsku notu modifikovanim odbojnicima, blago preoblikovanim kućištima retrovizora, maskom hladnjaka u hrom „finišu“, a pravu poslasticu i za oči, ali i uši, predstavljaju četvorostruki završeci izduvnog sistema

S3l130024_medium S3l130025_medium Novitet je od „sportbek“ verzije duži za 15-ak centimetara, što znači da je u dužinu dobacio do 4,45 metara, širi je za 11 milimetara i niži za devet mm. Na redukciju visine posebno je uticalo 25 milimetara niže oslanjanje kod sportske izvedbe „S3“, koja leži još bliže asfaltu. Ali, to je samo jedan od mnogobrojnih dinamičnih elemenata kod Audijeve „S trojke sedan“. Automobil već u osnovnom izdanju odiše sportskim nabojem, prvenstveno zbog kompaktne forme koju nijednog trenutka nije poremetila trozapreminska forma. Zahvaljujući skladno oblikovanom „repu“, „A3 sedan“ se ističe povećanim prtljažnikom zapremine 425 litara, odnosno 45 litara više nego kod „sportbeka“. „S3 sedan“ dodatno potencira sportsku notu modifikovanim odbojnicima, blago preoblikovanim kućištima retrovizora, maskom hladnjaka u hrom „finišu“, a pravu poslasticu i za oči, ali i uši, predstavljaju četvorostruki završeci izduvnog sistema. Poseban vizuelni ugođaj serviraju i bočni pragovi, te specijalni aluminijumski naplaci veličine 18 inča, sa niskoprofilnom Kontinentalovom „obućom“ dimenzije 225/45 ZR 18. Iza petokrakih felni sa duplim paocima se naziru povećani diskovi promera 380 milimetara napred, sa crnim kočionim klipovima na kojima stoji renomirani S3 potpis.

Kao što nas je Audi već navikao, ni enterijer „S trojke sedan“ nije pošteđen sportskog tretmana. Za to su na prvom mestu zaslužna specijalno profilisana sedišta, obložena kvalitetnom crnom kožom sa kontrasnim belim štepovima i kariranim motivima na naslonima, a svojevsratan doprinos sportskom ugođaju daje i upravljač sa tri kraka, koji je pride ravno zasečen u donjem delu. Prednji panel je identičan onom kod novog „audija A3“, tako da kokpit deluje krajnje svedeno. „Srce“ novog „audija S3 sedan“ predstavlja dvolitarski TFSI agregat sa okruglo 300 konjskih snaga. Reč je o modernom motoru relativno skromne zapremine, koji se oslanja na turbo tehnologiju i maksimalnu snagu servira pri 5.500 obrtaja. Da je reč o izuzetno elastičnom agregatu, postaje jasno kada se izvrši uvid u najveći obrtni moment – vozaču je na raspolaganju 380 njutnmetara već od 1.800, pa sve do 5.500 obrtaja u minutu. Pogon je naravno „kvatro“, a pored standardne šestostepene transmisije, u opticaju je i šestostepeni „S – tronik“ sa dvostrukom spojnicom. Da postiže maksimalnu brzinu od 250 kilometara na čas nije nikakvo iznenađenje, baš kao ni podatak o ubrzanju iz mesta do 100 km/h za 4,9 sekundi (sa manuelnim menjačem 5,3 s), ali deklarisana prosečna potrošnja od samo 7 litara svakako jeste. To je samo litar više u odnosu na, 1,8 litarski TSI od 180 „konja“ (231 km/h; 0 – 100 km/h 7,3 s), drugi po snazi benzinski agregat najavljen u novom „audiju S3 sedan“. U ponudi su još i 1,4 litarski TSI od 140 KS (220 km/h; 0 – 100 km/h 8,4 s), kao i dvolitarski TDI od 150 KS koji ubrzava do „stotke“ za 8,4 sekunde i ima maksimalnu brzinu 212 km/h, a u proseku emituje samo 108 grama ugljen – dioskida po kilometru.

Zahvaljujući skladno oblikovanom „repu“, „A3 sedan“ se ističe povećanim prtljažnikom zapremine 425 litara, odnosno 45 litara više nego kod „sportbeka“.

S3l130020_large S3l130023_large Što se tiče „civilne“ verzije, „audija A3 sedan“, prodaja počinje krajem leta i to po ceni od 25.000 evra za osnovni model sa 1.4 TSI agregatom. Zainteresovani za „S3 sedan“ moraće da sačekaju nekoliko meseci više, pošto se kompaktna sportiska limuzina očekuje na tržištu krajem jeseni. U skladu s reputacijom eminentnog nemačkog proizvođača sa četiri prstena, kompletna gama, pa i „S3 sedan“, u ponudi će imati širok spisak opcija. U Audiju su posebno naglasili navigacioni sistem „MMI plus“ sa ekranom veličine 7 inča osetljivim na dodir i eksternom SD memorijom do 64 gigabajta, DVD uređaj, glasovne komande, vrhunski Beng und Olafson 5.1 sistem sa 14 zvučnika ukupne snage 705 vati, itd. U sklopu multimedijalnog sistema je i nova Audijeva „konekt servis“ usluga koja, između ostalog, pruža uvid o slobodnim parking mestima. Da u Ingolštatu ni ovoga puta nisu zapostavili individualnost, komfor, niti bezbednost – svedoče opcije poput panoramskog krova, adaptivnog tempomata i sistema kao što su „brejk asist“, „lejn asist“ i „park asist“.

U. Dedić
Fotografije: Audi

Ostavite komentar